16 Δεκ 2011

Έντονη διάβρωση ακτών στην Αιγιάλεια

Κλίκ για μεγέθυνση

Έκκληση απηύθυνε στο δήμαρχο Αιγιάλειας ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος για την άμεση επίσκεψη του δημάρχου μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη διάβρωση των ακτών στην Ανατολική Αιγιάλεια και συγκεκριμένα για την επικαιροποίηση των μελετών που αφορούν την αντιδιάβρωση των ακτών των παραλιακών δρόμων στην Αιγείρα και στην Παραλία Πλατάνου. Επίσης ερώτησε το Δήμαρχο εάν υπάρχει στις ενέργειές του και κάποια σκέψη για τον παραλιακό δρόμο Διγελιωτίκων στη θέση «Πατημένο» όπου η κατάσταση είναι απογοητευτική. Απαντώντας ο δήμαρχος για τη διάβρωση των ακτών τόνισε: « Η διάβρωση είναι ένα τεράστιο θέμα που ταλαιπωρεί όλη τη βόρεια Πελοπόννησο στον Κορινθιακό κόλπο. Έμεινα εμβρόντητος όταν επισκέφθηκα την Αιγείρα και διαπίστωσα ότι η θάλασσα κατατρώγει τις «σάρκες» της στεριάς και σε κάποια σημεία η θάλασσα έφαγε τον παραλιακό δρόμο και έφτασε στις αυλόπορτες των σπιτιών. Ήταν τόσο βαθύ το σημείο εισχώρησης της θάλασσας που δεν το φανταζόμουνα ποτέ.
Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό στην Παραλία Πλατάνου, στο Διακοπτό στα Τρυπιά, στα Νικολαίϊκα, στα Βαλιμήτικα, στην Τέμενη, στα Διγελιώτικα, στο Αίγιο, στα Σελιανίτικα. Βρισκόμαστε εμπρός σε ένα τρομακτικό φυσικό φαινόμενο που είναι δύσκολο αντιμετωπίσιμο. Είναι από τα δύσκολα γιατί δεν τολμά κανένας να πατήσει στον αιγιαλό. Κάναμε εξώδικο στους αρμόδιους εισαγγελείς στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στην Περιφέρεια στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους ζητάμε να επιληφθούν άμεσα του θέματος. Έχω κάνει εξώδικο κατά του Λιμενάρχη και όλων των αρμοδίων φορέων.
Όσον αφορά το θέμα των μελετών, στην περιοχή της Αιγείρας υπήρξε μια μελέτη που συντάχθηκε από τη Νομαρχία Αχαΐας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στο Διακοπτό υπήρξε μια μελέτη η οποία και αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη. Κινούμεθα στην κατεύθυνση στο να παρέμβει το κράτος με τους Υπουργούς και να αναθέσει μια μελέτη της τάξεως των 6εκατομ ευρώ για ένα έργο που θα πλησιάσει τι 1Δις Ευρώ περίπου. Είναι έργα που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε. θα φροντίσουμε να εκπονηθεί η μελέτη από το κράτος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Μετά από τα πρώτα έντονα καιρικά φαινόμενα και την καταστροφή που ακολούθησε , υπήρξε και η καταστροφή του αγωγού ύδρευσης της παραλιακής ζώνης, που άφησε την περιοχή χωρίς πόσιμο νερό, για αρκετές ημέρες μέχρι της προσωρινής αποκατάστασής του. Οι κάτοικοι επισημαίνουν στην «Σ» ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον αγωγό ύδρευσης που βρίσκεται κρεμασμένος στον χαλασμένο παραλιακό δρόμο και με το την πρώτη τρικυμία της θάλασσας θα αποκοπεί και θα αφήσει την παραλιακή ζώνη πάλι χωρίς νερό. Β.Α.
Εφημερίδα <<Στυξ>>
ε