11 Απρ 2011

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΗΡΥΞΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ!
«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ «ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ.ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
 Σε διάλυση έχει οδηγήσει η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (και) τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο, μέσω της διακοπής της χρηματοδότησής τους.  
Από σήμερα, τα 2 νοσοκομεία σταματούν τις εφημερίες και γενικά την υποδοχή και νοσηλεία ασθενών, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν πλέον μόνο σε επίπεδο Κέντρου Υγείας. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεδρίαση των διοικήσεων των νοσοκομείων με τη συμμετοχή των πρυτανικών Αρχών και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ήταν αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση (και) απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αντέδρασαν δυναμικά και προχώρησαν σήμερα το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κτήρια στη Βασ.Σοφίας.


Τα δύο νοσοκομεία, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας καθώς είναι πανεπιστημιακά, αδυνατούν να λειτουργήσουν, «λόγω οξύτατης μείωσης και καθυστέρησης στην επιχορήγηση» (έχουν να λάβουν επιχορήγηση έναν χρόνο).
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι ούτε καν για φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα και τις μισθοδοσίες του προσωπικού!


Όμως το σκηνικό της μνημονιακής διάλυσης δεν σταματά στα νοσοκομεία, τα οποία είτε κλείνουν λόγω διακοπής της χρηματοδότησης είτε «συγχωνεύονται» (βλ. βάζουν «λουκέτο»). Στον τομέα της παιδείας η κατάσταση είναι εξίσου δραματική, καθώς πολλά σχολεία καταργούνται (βλ. συγχωνεύονται), ενώ ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται προ των πυλών του οριστικού κλεισίματος τους, εξαιτίας του «πετσοκόμματος» του προϋπολογισμού τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό του ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του σήμερα και αύριο, λόγω της μείωσης στο μισό(!) του προϋπολογισμού του. Συγκεκριμένα, η συνέλευση του ιδρύματος, που συνήλθε την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή και των συλλόγων εκπαιδευτικού προσωπικού, διοικητικού προσωπικού, ειδικού τεχνικού προσωπικού, επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών και σπουδαστών αποφάσισε την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του ΤΕΙ Πειραιά ανέστειλε για τη Δευτέρα και την Τρίτη, 11 και 12 Απριλίου.

Στη συνέλευση διαπιστώθηκε ότι ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Πειραιά το έτος 2009, για λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες πληρωμής ωρομίσθιου προσωπικού, ήταν 15.450 εκατ. ευρώ, το έτος 2010 13.040 εκατ. ευρώ, και το έτος 2011 7.400 εκατ. ευρώ. Είναι αυτονόητο, ότι με τη χρηματοδότηση του έτους 2011 το Ίδρυμα δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις σε υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου και σε προμήθεια αναλωσίμων υλικών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαστηρίων!
Είναι προφανές λοιπόν ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κηρύξει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, (στην οποία δεν περιλαμβάνονται βέβαια τα ληστρικά τοκοχρεολύσια του δημοσίου χρέους) που οδηγεί σε αποσύνθεση το δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, καθώς και τα απομεινάρια του κράτους πρόνοιας. Η στόχευση βέβαια είναι προφανής: εκχώρηση σε ιδιωτικά καρτέλ των κερδοφόρων υπηρεσιών (βλ. κλάδος υγείας) και ισοπέδωση των λοιπών τομέων, προκειμένου να «αναδυθεί» το όραμα των «ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού: μια χώρα-«μπανανία», με «κινεζοποιημένους» εργαζόμενους, οι οποίοι θα λειτουργούν ως πάμφθηνη πρώτη ύλη για την εκτόξευση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Απέναντι λοιπόν σε αυτή την πολιτική ισοπέδωσης της χώρας δεν υπάρχει άλλη λύση από τους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων προκειμένου να επέλθει η ανατροπή. Η προοδευτική ανατροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: