30 Νοε 2010

Επιμήκυνση του χρέους, του δέους και άλλων ομοιοκατάληκτων



 
 

Από την Κυριακή το βράδυ, η τηλεοπτική δικτατορία MEGA- ΣΚΑΪ και ΣΙΑ έχει αποδυθεί σε μια νέα επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου, με αφορμή την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου σε Ε.Ε.- ΔΝΤ, που εμφανίζεται περίπου ως εθνικός θρίαμβος της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ομολογία χρεωκοπίας και προπέτασμα καπνού για την επιμήκυνση του Μνημονίου στον αιώνα τον άπαντα.

Πρώτα απ’ όλα, το θέμα της επιμήκυνσης δεν τέθηκε από τον ΓΑΠ, αλλά από την Ιρλανδία. Η τελευταία εξασφάλισε προθεσμία 11 χρόνων για την αποπληρωμή του δανείου της, ενώ στην δουλική κυβέρνηση Παπανδρέου είχε επιβληθεί η ασφυκτική προθεσμία των πέντε ετών. Για να μη μείνει τελείως έκθετος στα μάτια της κοινής γνώμης, ο «άνθρωπός τους στην Αθήνα», όπως χαρακτήρισε τον ΓΑΠ η γερμανική έκδοση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι Ευρωπαίοι φρόντισαν να επεκτείνουν και στην Ελλάδα την προθεσμία κατά το ιρλανδικό πρότυπο.

Τα κανάλια- τελάληδες της οικονομικής κατοχής πανηγύριζαν για την εξαιρετική «διευκόλυνση», τον νέο εθνικό άθλο του ΓΑΠ. Κι επειδή από μικρό κι από χαζό μαθαίνεις την αλήθεια, έλαχε ο κλήρος στον Μανώλη Καψή του MEGA να μας πληροφορήσει ότι ευτυχώς που πήραμε την παράταση γιατί, με τα τοκοχρεωλύσια που έπρεπε να αποπληρώσουμε το 2012-2013, οδηγούμαστε σε βέβαιη χρεωκοπία. Μα ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χθες μας διαβεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά, ότι η αποπληρωμή του δανείου είναι εξασφαλισμένη κι ότι όσοι μιλούν για στάση πληρωμών, αναδιαπραγμάτευση, αναδιάρθρωση, ή έστω και απλή επιμήκυνση του χρέους, σχεδόν διαπράττουν εθνικό έγκλημα!

Ουσιαστικά, λοιπόν, η περίφημη επιμήκυνση του χρέους ισοδυναμεί με ομολογία χρεωκοπίας της πολιτικής του μνημονίου. Αλλά τα χειρότερα έπονται. Σε αντάλλαγμα για την νέα «σωτηρία» της Ελλάδας από τη χρεωκοπία που οι ίδιοι προκάλεσαν, οι δανειστές μας ανέβασαν το επιτόκιο από το ήδη πολύ υψηλό 5.5% στο 5.8%, πράγμα που σημαίνει ότι θα μας γδέρνουν πιο άγρια, για περισσότερο χρονικό διάστημα. Το ακόμη εφιαλτικότερο παρεπόμενο της «διευκόλυνσης» είναι η επιμήκυνση του… μνημονίου, καθώς η δανειακή ομηρία της χώρας θα συνεπάγεται νέες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων ανά τρίμηνο! Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η συνολική διάρκεια παραμονής της Ελλάδας στην Προκρούστεια κλίνη της δανειακής σύμβασης θα είναι μέχρι το…2024!!!

Αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε έξι μόλις μήνες μνημονίου κόπηκαν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, απολύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κόπηκαν παροχές ασφαλισμένων, ξεπουλήθηκαν ΔΕΚΟ και ακρωτηριάστηκαν κρατικές δαπάνες, μπορεί να φαντασθεί εύκολα τι πρόκειται να ακολουθήσει στα επόμενα… 13,5 χρόνια και βάλε του επιμηκυνθέντος και μεγεθυμένου Μνημονίου, αν δεν μεσολαβήσει πραγματική κοινωνική εξέγερση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: