Απο την εφημερίδα <<Στυξ>>
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
Σε κλίμα ψυχρού πολέμου βρίσκονται με την Δημοτική Αρχή του δήμου Αιγιάλειας και τον π. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, από τις αρχές του νέου έτους, κάτοικοι και φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας προερχόμενοι από τις δημοτικές ενότητες Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού, αντιδρώντας στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του Στάθη Θεοδωρακόπουλου που επικουρείται από τη συναίνεση του π. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσου Αποστολόπουλου να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας έστω και για λίγους μήνες τα απορρίμματα των δημοτικών ενοτήτων Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού.
Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι κινητοποιήσεις των φορέων και συλλόγων της Ανατ. Αιγιάλειας, στοχεύοντας στην αποτροπή τέτοιων αποφάσεων οι οποίες αντίκεινται τόσο στην κείμενη νομοθεσία όσο και στην υποβάθμιση της περιοχής μετατρέποντάς την, σε μια νέα χωματερή με όλες τις συνέπειες που θα διέπουν μια τέτοια προοπτική.
Η κυβέρνηση με τη μείωση των Δημοσίων επενδύσεων και τη μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό, κοινωνικό αδιέξοδο την κοινωνία της Αιγιάλειας.
Μήπως οι αρμόδιοι φορείς σχεδιάζουν την ακριβότερη και την προβληματικότερη επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων των μεγάλων πόλεων της Αχαΐας συμπεριλαμβανομένου του Αιγίου, παραδίδοντάς την στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;
Διότι προχωρώντας στην ακριβότερη δυνατή επιλογή, οι Εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν.
Μετά την παράδοση από τις κατασκευάστριες ΕΤΑΙΡΙΕΣ των εθνικών δρόμων στην εκμετάλλευση μέσω των διοδίων, οι ίδιες ΕΤΑΙΡΙΕΣ, κατά κύριο λόγο, θέλουν να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων και να απολαύσουν σίγουρα, μεγάλα κέρδη μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα υπερτριπλασιαστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που επισκέφθηκαν την υπουργό περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη (και της εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την διαχείριση των σκουπιδιών, για το καλό μας!) είναι αυτές οι εταιρίες.
Έτσι την επιπλέον τεράστια χρηματοδότηση πιθανόν μέσω του «Φαστ Τράκ» θα έρθουν να καλύψουν οι ιδιώτες, αλλά με επαχθείς όρους και ανταλλάγματα με το να χρεώνουν για τουλάχιστον είκοσι και πλέον χρόνια τους Ο.Τ.Α. με δυσβάστακτα «τέλη»;
Συνάντηση Φορέων και κατοίκων με το δήμαρχο Αιγιάλειας
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος ευρισκόμενος μπροστά στην πραγματικότητα και αντιλαμβανόμενος τη δεινή θέση στην οποία ευρίσκεται για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων των δημοτικών ενοτήτων Αιγίου , Συμπολιτείας και Ερινεού συναντήθηκε στο γραφείο του στο Αίγιο, πριν την έλευση του νέου έτους, το μεσημέρι της 30ης Δεκεμβρίου 2010 με κατοίκους και φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας που εκπροσώπησαν τις δημοτικές ενότητες Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού. Στη συνάντηση αυτή παρέστησαν εκ μέρους της Ακράτας, η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας κα Βάσω Καραζέρη, και η κα Φρίντα Παπαδοπούλου, εκ μέρους της Αιγείρας η κα. Αλέκα Ζαμπάτη, και ο κ. Τριαντάφυλ. Οικονόμου, εκ μέρους του Διακοπτού ο κ. Πέτρος Βερέττας και ο κ. Κ. Οικονόμου μέλη της Ε.Ε. και γραμματέας αντίστοιχα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας.
Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η πιθανολογούμενη μεταφορά σκουπιδιών των δημοτικών ενοτήτων Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού στο ΧΥΤΑ ανατ. Αιγιάλειας, μέσα από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου στα οποία επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις περί μετατροπής του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας σε ενιαίο ΧΥΤΑ Αιγιάλειας, τόσο εκ μέρους του απερχόμενου Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και νυν Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου, όσο και υπηρεσιακών παραγόντων, στην συνάντηση του απερχόμενου Γ.Γ. της ΠΔΕ με τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της Ανατ. Αιγιάλειας, τόνισαν ότι δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο ούτε ένα σκουπίδι έξω από τις δημοτικές ενότητες της Ανατ. Αιγιάλειας, θα αναγκαστούν να κλείσουν και το δρόμο για το ΧΥΤΑ στα απορριμματοφόρα άλλων περιοχών. Επίσης δεν θα δεχθούνάνοιγμα νέου κυττάρου ΧΥΤΑ ή επανασχεδιασμό του ήδη λειτουργούντα ΧΥΤΑ που εξυπηρετεί τις τρεις δημοτικές ενότητες, για να εξυπηρετήσει περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αιγιάλειας.
Επισημάνθηκε εκ μέρους των φορέων και των κατοίκων ότι η εναπόθεση των απορριμμάτων της πόλης του Αιγίου και της Δυτ. Αιγιάλειας στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας σημαίνει τον πολλαπλασιασμό του όγκου των σκουπιδιών που μπορεί αυτός να δεχθεί, μειώνοντας έτσι σίγουρα τον χρόνο ζωής στο ελάχιστο.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας κ. Κ. Οικονόμου, το μέλος τηε Ε.Ε. κ. Πέτρ. Βερέττας δήλωσαν στην εφημερίδα «Σ»:
Στα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Στ. Θεοδωρακόπουλος μας επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Έχω δηλώσει ότι δεν θα έρθουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας, αλλά επειδή το θέμα των σκουπιδιών ιδιαίτερα για την πόλη του Αιγίου είναι πολύ σοβαρό, θα κάνω τα πάντα να μην έρθουν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Θα φέρω το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο πρώτο δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστεί ΧΥΤΑ σε ορεινή περιοχή και να καβαλάμε «36 βουνά» για να μεταφέρουμε εκεί τα απορρίμματα.
Στην περίπτωση που θα διαταχθώ από το νέο Περιφερειάρχη, θα έχω το χρόνο να τα στείλω έξω από το νομό.
Υπάρχει όμως η πιθανότητα να διαταχθώ από τον εισαγγελέα, να μεταφέρω τα σκουπίδια, και γι' αυτήν τη διαταγή θα πρέπει να αποφασίσω εντός λίγων ωρών. Εάν όμως όπως τονίζετε προτίθεσθε να κλείσετε το δρόμο για το ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας και να συγκρουσθείτε με τα αστυνομικά όργανα, υπάρχει η πιθανότητα να σας επιβληθούν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα».
Μετά από τις δηλώσεις του Δημάρχου Αιγίου, οι οποίες ανησύχησαν τους φορείς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Αιγείρα όπου αποφασίσθηκε η λήψη αποφάσεων των κατοίκων και φορέων για την αντιμετώπιση τυχόν παράνομης μεταφοράς απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας καθώς και η ενημέρωση τόσο των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αιγιάλειας όσο και των Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.
Επίδοση ανακοίνωσης φορέων και κατοίκων στον Περιφερειάρχη Περιφερειακούς Συμβούλους Δυτικής Ελλάδος και στο Δήμαρχο -Δημοτικούς Συμβούλους Αιγιάλειας
Μέλη της επιτροπής αγώνα κατοίκων και φορέων της Ανατολικής Αιγιάλειας (πρώην Δήμοι Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού).,παρέστησαν τόσο στην πρώτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νεοσύστατου Δήμου Αιγιάλειας όσο και στην πρώτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτ. Ελλάδας και διένειμαν και στα δυο σώματα σε όλους τουςδημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, την ανακοίνωση που ακολουθεί κατωτέρω, τονίζοντας την απόφαση κατοίκων και φορέων να αποτρέψουν αποφασιστικά κάθε απόπειρα μεταφοράς απορριμμάτων σε βάρος της Ανατ. Αιογιάλειας που είναι ενάντια σε κάθε λογική και αίσθημα
δικαίου.
Ανακοίνωση:
Είμαστε μέλη της επιτροπής αγώνα των κατοίκων και φορέων της Ανατολικής Αιγιάλειας (πρώην Δήμοι Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού). Η επιτροπή μας έχει συσταθεί από το καλοκαίρι του 2008, με αφορμή την πρόθεση της Νομαρχίας να αποθέτουν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας σκουπίδια και άλλοι Δήμοι εκτός των τριών παραπάνω για τους οποίους το έργο έχει κατασκευασθεί. Με την καθολική συμμετοχή των συμπολιτών μας στον αγώνα μας, αποτρέψαμε τότε αυτή την προοπτική. Σήμερα δρομολογείται και πάλι μια τέτοια ενέργεια από την Περιφέρεια. Αν και ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα, κάποιοι φαίνεται να έχουν ξεκινήσει το εγχείρημα. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε σε όλους ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Κάνουμε έκκληση στις δημοκρατικές ευαισθησίες και τις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες σας ζητώντας το δικαίωμα να ακουστούν τα επιχειρήματά μας.
Ο δικός σας Περιφερειακός σχεδιασμός του 2004 προέβλεπε τη δημιουργία δύο ΧΥΤΑ στην περιοχή της 3ης διαχειριστικής ενότητας (Ανατολική και Δυτική Αιγιάλεια, Καλάβρυτα, Αροανία) εκ των οποίων ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας θα εξυπηρετούσε τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας. Η χωρητικότητά του υπολογίζονταν σε 7.500 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Ο δεύτερος ΧΥΤΑ που ακόμα δεν έχει κατασκευασθεί, θα έπρεπε να δέχεται σκουπίδια τριπλάσια και πλέον - 23.000 τόνοι ανά έτος - του δικού μας. Ο ενεργός χώρος απόθεσης σκουπιδιών στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ της Αιγείρας, προβλέπεται να καλύπτει το 80% περίπου του συνολικού χώρου των 48 στρεμμάτων, με το υπόλοιπο 20% να φιλοξενεί δρόμους, κτίρια και εγκαταστάσεις του έργου. Δεν υπάρχει λοιπόν χώρος για κατασκευή τρίτου κυττάρου για να μπορεί να δέχεται τον όγκο των σκουπιδιών που η περιφέρεια σχεδιάζει. Οι αριθμοί και πάλι καταδείχνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ΧΥΤΑ θα γέμιζε σε λιγότερο από 2 χρόνια. Ο ΧΥΤΑ έχει κατασκευασθεί για να δέχεται συγκεκριμένο όγκο σκουπιδιών από συγκεκριμένες περιοχές. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο.
Η περιοχή που έχει κατασκευασθεί το έργο, είναι μια πλαγιά με σαθρά - αργιλικά - εδάφη που συνεχώς γίνονται κατολισθήσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα, ο νεοκατασκευασθής δρόμος πρόσβασης από την Ακράτα, έχει γκρεμιστεί δυο φορές και σήμερα είναι πάλι αδιάβατος. Η στενότητα του χώρου αλλά και το δύσκολο ανάγλυφο δεν επιτρέπουν να διαχειριστεί τον σημερινό όγκο των σκουπιδιών πόσο μάλλον έναν τετραπλάσιο και πλέον αν προστεθούν τα σκουπίδια της Δυτ. Αιγιάλειας όπως τα επιτελεία της περιφέρειας σχεδιάζουν.
Ο πολύπαθος ΧΥΤΑ της Αιγείρας, έχει πιάσει φωτιά δύο φορές μέχρι τώρα, το γαιόπανο σε μερικά του σημεία έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα τα διασταλάγματα να διαρρέουν εκτός ΧΥΤΑ και στερείται υπεύθυνου μηχανικού λειτουργίας. Εν ολίγοις η λειτουργία του απέχει παρασάγγας από εκείνη που μας υπόσχονταν η πολιτεία, καλλιεργώντας έλλειψη εμπιστοσύνης αν όχι καχυποψία απέναντί της.
Γνωρίζουμε ότι αν δεν παρθούν τώρα τα μέτρα που η κοινή λογική και η επιστημονική κοινότητα προτείνουν, με μαθηματική ακρίβεια, γεννιέται στην περιοχή μας μια νέα Ξερόλακα όπως εκείνη της Πάτρας. Και τότε η κατολίσθηση θα στείλει τα σκουπίδια κατευθείαν στον Κορινθιακό. Το βροντερό ΟΧΙ μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, δεν έχει να κάνει με τοπικιστικά ή στενοκέφαλα επιχειρήματα, αλλά είναι η απλή λογική της πραγματικότητας των αριθμών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος (Τ.Ε.Δ.Ε.), που πρόσφατα ασχολήθηκε με το ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή ΧΥΤΑ της 3ης διαχειριστικής ενότητας.
Όσο για το πολυσυζητημένο εργοστάσιο επεξεργασίας των σκουπιδιών, που μερικοί το επικαλούνται σαν πανάκεια, η εκτίμηση του Τ.Ε.Δ.Ε. είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση και με τις ευνοϊκότερες συνθήκες αυτό δεν μπορεί να είναι έτοιμο πρίν από το τέλος του 2014. Και τότε βέβαια θα απαιτείται ένας χώρος ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας. Οι κοντόφθαλμες και αντιεπιστημονικές «λύσεις» που προτείνει η Περιφέρεια, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκουν χειρότερα. Μας προβληματίζει η επιμονή αυτή σε επιστημονικά ανέφικτες επιλογές, πολύ περισσότερο όταν γύρω από το ζήτημα των σκουπιδιών παίζονται χοντρά παιχνίδια κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Η ηγεσία της Περιφέρειας με την ανικανότητα και την ανευθυνότητα που την διέκρινε σε όλα τα χρόνια της προηγούμενης διαχείρισης, έφθασε τα πράγματα σε αυτό το τραγικό σημείο. Αν δείξει και σήμερα την ίδια ανικανότητα και ανευθυνότητα με το παρελθόν, δεν μπορεί παρά να τα οδηγήσει σε χειρότερη από πριν κατάσταση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμένουμε θεατές αυτού του θεάτρου του παραλόγου, θύματα της δικής τους ανικανότητας και αδιαφορίας. Πολύ περισσότερο όταν νοιώθουμε αδικημένοι από τις μέχρι τώρα επιλογές τους. Γιατί εμείς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας δείξαμε ευθύνη και ευαισθησία κατασκευάζοντας τον ΧΥΤΑ, δεχόμενοι το κόστος που μας αναλογούσε τόσο για την κατασκευή όσο και για την λειτουργία του, εισπράττοντας την αδιαφορία και την χλεύη από την Περιφέρεια. Υπάρχει συσσωρευμένη οργή που οι επιλογές σας κύριοι της περιφέρειας πυροδοτούν στους συντοπίτες μας.
Θέλοντας να σας διευκολύνουμε στη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών, σας συμβουλεύουμε να ξεχάσετε τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να περάσει ούτε ένα σκουπίδι παραπάνω. Μην επιδιώξετε να μετατρέψετε την περιοχή μας σε άλλη Κερατέα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρ.Αλεξόπουλος ερωτηθείς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Αιγείρας τόνισε:
«Το αν θα πάνε απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας εξαρτάται κυρίως από τους κατοίκους της Ανατ. Αιγιάλειας στους οποίους ανήκει»
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Δυτ, Ελλάδος στις 2 Ιανουαρίου σε ολιγόλεπτη παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων: « Θα αντισταθώ με κάθε τρόπο στην μετατροπή του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας σε ΧΥΤΑ Αιγιάλειας, και να παραμείνει ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας»
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νικ. Νικολόπουλος ύστερα από την προτροπή του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Π. Σακελλαρόπουλου και του αρχηγού της Μείζονος μειοψηφίας του Περιφ. Συμβουλίου Δυτ, Ελλάδος κ. Παπαναστασίου, καταθέτει ερώτηση στη βουλή, για το θέμα της δημιουργηθείσης κατάστασης με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδος κ. Δεσύλλας τόνισε: «Ζητώ έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας για το θέμα των απορριμμάτων που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Συμπαραστεκόμαστε στο αγώνα των κατοίκων και φορέων της Ανατ. Αιγιάλειας, και ζητώ από τους Δημάρχους το ΤΕΕ το ΓΕΩΤΕ που έχουν τεκμηριωμένες απόψεις να βάλουν για συζήτηση το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε πρώτη προτεραιότητα»
Β.Αντωνίου
Σε κλίμα ψυχρού πολέμου βρίσκονται με την Δημοτική Αρχή του δήμου Αιγιάλειας και τον π. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, από τις αρχές του νέου έτους, κάτοικοι και φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας προερχόμενοι από τις δημοτικές ενότητες Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού, αντιδρώντας στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του Στάθη Θεοδωρακόπουλου που επικουρείται από τη συναίνεση του π. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσου Αποστολόπουλου να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας έστω και για λίγους μήνες τα απορρίμματα των δημοτικών ενοτήτων Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού.
Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι κινητοποιήσεις των φορέων και συλλόγων της Ανατ. Αιγιάλειας, στοχεύοντας στην αποτροπή τέτοιων αποφάσεων οι οποίες αντίκεινται τόσο στην κείμενη νομοθεσία όσο και στην υποβάθμιση της περιοχής μετατρέποντάς την, σε μια νέα χωματερή με όλες τις συνέπειες που θα διέπουν μια τέτοια προοπτική.
Η κυβέρνηση με τη μείωση των Δημοσίων επενδύσεων και τη μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό, κοινωνικό αδιέξοδο την κοινωνία της Αιγιάλειας.
Μήπως οι αρμόδιοι φορείς σχεδιάζουν την ακριβότερη και την προβληματικότερη επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων των μεγάλων πόλεων της Αχαΐας συμπεριλαμβανομένου του Αιγίου, παραδίδοντάς την στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;
Διότι προχωρώντας στην ακριβότερη δυνατή επιλογή, οι Εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν.
Μετά την παράδοση από τις κατασκευάστριες ΕΤΑΙΡΙΕΣ των εθνικών δρόμων στην εκμετάλλευση μέσω των διοδίων, οι ίδιες ΕΤΑΙΡΙΕΣ, κατά κύριο λόγο, θέλουν να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων και να απολαύσουν σίγουρα, μεγάλα κέρδη μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα υπερτριπλασιαστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που επισκέφθηκαν την υπουργό περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη (και της εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την διαχείριση των σκουπιδιών, για το καλό μας!) είναι αυτές οι εταιρίες.
Έτσι την επιπλέον τεράστια χρηματοδότηση πιθανόν μέσω του «Φαστ Τράκ» θα έρθουν να καλύψουν οι ιδιώτες, αλλά με επαχθείς όρους και ανταλλάγματα με το να χρεώνουν για τουλάχιστον είκοσι και πλέον χρόνια τους Ο.Τ.Α. με δυσβάστακτα «τέλη»;
Συνάντηση Φορέων και κατοίκων με το δήμαρχο Αιγιάλειας
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος ευρισκόμενος μπροστά στην πραγματικότητα και αντιλαμβανόμενος τη δεινή θέση στην οποία ευρίσκεται για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων των δημοτικών ενοτήτων Αιγίου , Συμπολιτείας και Ερινεού συναντήθηκε στο γραφείο του στο Αίγιο, πριν την έλευση του νέου έτους, το μεσημέρι της 30ης Δεκεμβρίου 2010 με κατοίκους και φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας που εκπροσώπησαν τις δημοτικές ενότητες Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού. Στη συνάντηση αυτή παρέστησαν εκ μέρους της Ακράτας, η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας κα Βάσω Καραζέρη, και η κα Φρίντα Παπαδοπούλου, εκ μέρους της Αιγείρας η κα. Αλέκα Ζαμπάτη, και ο κ. Τριαντάφυλ. Οικονόμου, εκ μέρους του Διακοπτού ο κ. Πέτρος Βερέττας και ο κ. Κ. Οικονόμου μέλη της Ε.Ε. και γραμματέας αντίστοιχα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας.
Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η πιθανολογούμενη μεταφορά σκουπιδιών των δημοτικών ενοτήτων Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού στο ΧΥΤΑ ανατ. Αιγιάλειας, μέσα από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου στα οποία επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις περί μετατροπής του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας σε ενιαίο ΧΥΤΑ Αιγιάλειας, τόσο εκ μέρους του απερχόμενου Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και νυν Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου, όσο και υπηρεσιακών παραγόντων, στην συνάντηση του απερχόμενου Γ.Γ. της ΠΔΕ με τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της Ανατ. Αιγιάλειας, τόνισαν ότι δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο ούτε ένα σκουπίδι έξω από τις δημοτικές ενότητες της Ανατ. Αιγιάλειας, θα αναγκαστούν να κλείσουν και το δρόμο για το ΧΥΤΑ στα απορριμματοφόρα άλλων περιοχών. Επίσης δεν θα δεχθούνάνοιγμα νέου κυττάρου ΧΥΤΑ ή επανασχεδιασμό του ήδη λειτουργούντα ΧΥΤΑ που εξυπηρετεί τις τρεις δημοτικές ενότητες, για να εξυπηρετήσει περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αιγιάλειας.
Επισημάνθηκε εκ μέρους των φορέων και των κατοίκων ότι η εναπόθεση των απορριμμάτων της πόλης του Αιγίου και της Δυτ. Αιγιάλειας στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας σημαίνει τον πολλαπλασιασμό του όγκου των σκουπιδιών που μπορεί αυτός να δεχθεί, μειώνοντας έτσι σίγουρα τον χρόνο ζωής στο ελάχιστο.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας κ. Κ. Οικονόμου, το μέλος τηε Ε.Ε. κ. Πέτρ. Βερέττας δήλωσαν στην εφημερίδα «Σ»:
Στα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Στ. Θεοδωρακόπουλος μας επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Έχω δηλώσει ότι δεν θα έρθουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας, αλλά επειδή το θέμα των σκουπιδιών ιδιαίτερα για την πόλη του Αιγίου είναι πολύ σοβαρό, θα κάνω τα πάντα να μην έρθουν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Θα φέρω το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο πρώτο δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστεί ΧΥΤΑ σε ορεινή περιοχή και να καβαλάμε «36 βουνά» για να μεταφέρουμε εκεί τα απορρίμματα.
Στην περίπτωση που θα διαταχθώ από το νέο Περιφερειάρχη, θα έχω το χρόνο να τα στείλω έξω από το νομό.
Υπάρχει όμως η πιθανότητα να διαταχθώ από τον εισαγγελέα, να μεταφέρω τα σκουπίδια, και γι' αυτήν τη διαταγή θα πρέπει να αποφασίσω εντός λίγων ωρών. Εάν όμως όπως τονίζετε προτίθεσθε να κλείσετε το δρόμο για το ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας και να συγκρουσθείτε με τα αστυνομικά όργανα, υπάρχει η πιθανότητα να σας επιβληθούν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα».
Μετά από τις δηλώσεις του Δημάρχου Αιγίου, οι οποίες ανησύχησαν τους φορείς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Αιγείρα όπου αποφασίσθηκε η λήψη αποφάσεων των κατοίκων και φορέων για την αντιμετώπιση τυχόν παράνομης μεταφοράς απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας καθώς και η ενημέρωση τόσο των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αιγιάλειας όσο και των Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.
Επίδοση ανακοίνωσης φορέων και κατοίκων στον Περιφερειάρχη Περιφερειακούς Συμβούλους Δυτικής Ελλάδος και στο Δήμαρχο -Δημοτικούς Συμβούλους Αιγιάλειας
Μέλη της επιτροπής αγώνα κατοίκων και φορέων της Ανατολικής Αιγιάλειας (πρώην Δήμοι Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού).,παρέστησαν τόσο στην πρώτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νεοσύστατου Δήμου Αιγιάλειας όσο και στην πρώτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτ. Ελλάδας και διένειμαν και στα δυο σώματα σε όλους τουςδημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, την ανακοίνωση που ακολουθεί κατωτέρω, τονίζοντας την απόφαση κατοίκων και φορέων να αποτρέψουν αποφασιστικά κάθε απόπειρα μεταφοράς απορριμμάτων σε βάρος της Ανατ. Αιογιάλειας που είναι ενάντια σε κάθε λογική και αίσθημα
δικαίου.
Ανακοίνωση:
Είμαστε μέλη της επιτροπής αγώνα των κατοίκων και φορέων της Ανατολικής Αιγιάλειας (πρώην Δήμοι Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού). Η επιτροπή μας έχει συσταθεί από το καλοκαίρι του 2008, με αφορμή την πρόθεση της Νομαρχίας να αποθέτουν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας σκουπίδια και άλλοι Δήμοι εκτός των τριών παραπάνω για τους οποίους το έργο έχει κατασκευασθεί. Με την καθολική συμμετοχή των συμπολιτών μας στον αγώνα μας, αποτρέψαμε τότε αυτή την προοπτική. Σήμερα δρομολογείται και πάλι μια τέτοια ενέργεια από την Περιφέρεια. Αν και ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα, κάποιοι φαίνεται να έχουν ξεκινήσει το εγχείρημα. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε σε όλους ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Κάνουμε έκκληση στις δημοκρατικές ευαισθησίες και τις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες σας ζητώντας το δικαίωμα να ακουστούν τα επιχειρήματά μας.
Ο δικός σας Περιφερειακός σχεδιασμός του 2004 προέβλεπε τη δημιουργία δύο ΧΥΤΑ στην περιοχή της 3ης διαχειριστικής ενότητας (Ανατολική και Δυτική Αιγιάλεια, Καλάβρυτα, Αροανία) εκ των οποίων ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας θα εξυπηρετούσε τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας. Η χωρητικότητά του υπολογίζονταν σε 7.500 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Ο δεύτερος ΧΥΤΑ που ακόμα δεν έχει κατασκευασθεί, θα έπρεπε να δέχεται σκουπίδια τριπλάσια και πλέον - 23.000 τόνοι ανά έτος - του δικού μας. Ο ενεργός χώρος απόθεσης σκουπιδιών στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ της Αιγείρας, προβλέπεται να καλύπτει το 80% περίπου του συνολικού χώρου των 48 στρεμμάτων, με το υπόλοιπο 20% να φιλοξενεί δρόμους, κτίρια και εγκαταστάσεις του έργου. Δεν υπάρχει λοιπόν χώρος για κατασκευή τρίτου κυττάρου για να μπορεί να δέχεται τον όγκο των σκουπιδιών που η περιφέρεια σχεδιάζει. Οι αριθμοί και πάλι καταδείχνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ΧΥΤΑ θα γέμιζε σε λιγότερο από 2 χρόνια. Ο ΧΥΤΑ έχει κατασκευασθεί για να δέχεται συγκεκριμένο όγκο σκουπιδιών από συγκεκριμένες περιοχές. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο.
Η περιοχή που έχει κατασκευασθεί το έργο, είναι μια πλαγιά με σαθρά - αργιλικά - εδάφη που συνεχώς γίνονται κατολισθήσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα, ο νεοκατασκευασθής δρόμος πρόσβασης από την Ακράτα, έχει γκρεμιστεί δυο φορές και σήμερα είναι πάλι αδιάβατος. Η στενότητα του χώρου αλλά και το δύσκολο ανάγλυφο δεν επιτρέπουν να διαχειριστεί τον σημερινό όγκο των σκουπιδιών πόσο μάλλον έναν τετραπλάσιο και πλέον αν προστεθούν τα σκουπίδια της Δυτ. Αιγιάλειας όπως τα επιτελεία της περιφέρειας σχεδιάζουν.
Ο πολύπαθος ΧΥΤΑ της Αιγείρας, έχει πιάσει φωτιά δύο φορές μέχρι τώρα, το γαιόπανο σε μερικά του σημεία έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα τα διασταλάγματα να διαρρέουν εκτός ΧΥΤΑ και στερείται υπεύθυνου μηχανικού λειτουργίας. Εν ολίγοις η λειτουργία του απέχει παρασάγγας από εκείνη που μας υπόσχονταν η πολιτεία, καλλιεργώντας έλλειψη εμπιστοσύνης αν όχι καχυποψία απέναντί της.
Γνωρίζουμε ότι αν δεν παρθούν τώρα τα μέτρα που η κοινή λογική και η επιστημονική κοινότητα προτείνουν, με μαθηματική ακρίβεια, γεννιέται στην περιοχή μας μια νέα Ξερόλακα όπως εκείνη της Πάτρας. Και τότε η κατολίσθηση θα στείλει τα σκουπίδια κατευθείαν στον Κορινθιακό. Το βροντερό ΟΧΙ μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, δεν έχει να κάνει με τοπικιστικά ή στενοκέφαλα επιχειρήματα, αλλά είναι η απλή λογική της πραγματικότητας των αριθμών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος (Τ.Ε.Δ.Ε.), που πρόσφατα ασχολήθηκε με το ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή ΧΥΤΑ της 3ης διαχειριστικής ενότητας.
Όσο για το πολυσυζητημένο εργοστάσιο επεξεργασίας των σκουπιδιών, που μερικοί το επικαλούνται σαν πανάκεια, η εκτίμηση του Τ.Ε.Δ.Ε. είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση και με τις ευνοϊκότερες συνθήκες αυτό δεν μπορεί να είναι έτοιμο πρίν από το τέλος του 2014. Και τότε βέβαια θα απαιτείται ένας χώρος ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας. Οι κοντόφθαλμες και αντιεπιστημονικές «λύσεις» που προτείνει η Περιφέρεια, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκουν χειρότερα. Μας προβληματίζει η επιμονή αυτή σε επιστημονικά ανέφικτες επιλογές, πολύ περισσότερο όταν γύρω από το ζήτημα των σκουπιδιών παίζονται χοντρά παιχνίδια κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Η ηγεσία της Περιφέρειας με την ανικανότητα και την ανευθυνότητα που την διέκρινε σε όλα τα χρόνια της προηγούμενης διαχείρισης, έφθασε τα πράγματα σε αυτό το τραγικό σημείο. Αν δείξει και σήμερα την ίδια ανικανότητα και ανευθυνότητα με το παρελθόν, δεν μπορεί παρά να τα οδηγήσει σε χειρότερη από πριν κατάσταση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμένουμε θεατές αυτού του θεάτρου του παραλόγου, θύματα της δικής τους ανικανότητας και αδιαφορίας. Πολύ περισσότερο όταν νοιώθουμε αδικημένοι από τις μέχρι τώρα επιλογές τους. Γιατί εμείς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας δείξαμε ευθύνη και ευαισθησία κατασκευάζοντας τον ΧΥΤΑ, δεχόμενοι το κόστος που μας αναλογούσε τόσο για την κατασκευή όσο και για την λειτουργία του, εισπράττοντας την αδιαφορία και την χλεύη από την Περιφέρεια. Υπάρχει συσσωρευμένη οργή που οι επιλογές σας κύριοι της περιφέρειας πυροδοτούν στους συντοπίτες μας.
Θέλοντας να σας διευκολύνουμε στη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών, σας συμβουλεύουμε να ξεχάσετε τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να περάσει ούτε ένα σκουπίδι παραπάνω. Μην επιδιώξετε να μετατρέψετε την περιοχή μας σε άλλη Κερατέα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρ.Αλεξόπουλος ερωτηθείς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Αιγείρας τόνισε:
«Το αν θα πάνε απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας εξαρτάται κυρίως από τους κατοίκους της Ανατ. Αιγιάλειας στους οποίους ανήκει»
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Δυτ, Ελλάδος στις 2 Ιανουαρίου σε ολιγόλεπτη παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων: « Θα αντισταθώ με κάθε τρόπο στην μετατροπή του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας σε ΧΥΤΑ Αιγιάλειας, και να παραμείνει ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας»
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νικ. Νικολόπουλος ύστερα από την προτροπή του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Π. Σακελλαρόπουλου και του αρχηγού της Μείζονος μειοψηφίας του Περιφ. Συμβουλίου Δυτ, Ελλάδος κ. Παπαναστασίου, καταθέτει ερώτηση στη βουλή, για το θέμα της δημιουργηθείσης κατάστασης με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδος κ. Δεσύλλας τόνισε: «Ζητώ έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας για το θέμα των απορριμμάτων που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Συμπαραστεκόμαστε στο αγώνα των κατοίκων και φορέων της Ανατ. Αιγιάλειας, και ζητώ από τους Δημάρχους το ΤΕΕ το ΓΕΩΤΕ που έχουν τεκμηριωμένες απόψεις να βάλουν για συζήτηση το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε πρώτη προτεραιότητα»
Β.Αντωνίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου