20 Μαΐ 2011

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

20 Μαΐου 2011 
ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ
O Κορινθιακός Κόλπος, μοιάζει μικρογραφία της Μεσογείου. Κλειστή, ευαίσθητη, βαθιά θάλασσα (950μ.), ανάμεσα στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, με όμορφες ακτές, μικρά νησιά και σημαντικό πλούτο βιοποικιλότητας αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα.
O Κορινθιακός Κόλπος, δίαυλος επικοινωνίας και πολιτισμού από τα πανάρχαια χρόνια. Πόλεις λαμπρές άνθισαν και πλούτισαν στις ακτές του: Δελφοί, Κόρινθος, Ναύπακτος, Σικυών, Αίγιο, Γαλαξίδι, η καταποντισμένη Ελίκη μικρά δείγματα εξίσου σημαντικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Στις παράκτιες περιοχές υπάρχουν σημαντικά οικοσυστήματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΦΥΣΗ-2000. Στη θάλασσα βρίσκουν καταφύγιο και τα τέσσερα είδη δελφινιών της Ελλάδας ενώ υπάρχουν σπάνια και προστατευόμενα οικοσυστήματα όπως οι «κήποι» των κοραλλιών και τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας που φιλοξενούν περισσότερα από 400 είδη άλλων φυκώv και 1.000 είδη υδρόβιων οργανισμών, προσφέρουν προστασία στα αυγά και το γόνο των ψαριών συμβάλλουν στην οξυγόνωση του νερού, συγκρατούν την άμμο του πυθμένα και προστατεύουν τις παραλίες από φαινόμενα διάβρωσης.
Έξι νομοί και τέσσερεις Διοικητικές Περιφέρειες βρέχονται από τα νερά του και ζωογονούνται απ' αυτόν. Τόσο η βόρεια όσο και η νότια ακτή του Κορινθιακού στηρίζουν σημαντική αγροτική, αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα.

Κάθε κάτοικός τους γνωρίζει βαθιά πόσο η μοναδική αυτή θάλασσα συνεισφέρει στην ποιότητα της ζωής του.

Σήμερα όμως ο Κορινθιακός είναι μια κλειστή θάλασσα που αργοπεθαίνει.....

Το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη ρύπανση και σε ανθρώπινες δραστηριότητες κι αυτό οφείλεται στην πολύ αργή ανανέωση των υδάτων του. Η ληστρική εκμετάλλευση των πόρων του τον οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση. Παρατηρούνται περιοχές με πλήρη απουσία ζωής, περιοχές με σοβαρά προβλήματα ρύπανσης, και μόλυνσης. Τον τελευταίο καιρό ο αυξανόμενος αριθμός εκβρασμού νεκρών δελφινιών διαγράφει μια προοπτική καθόλου ευοίωνη, Συγχρόνως λείπει ένας ενιαίος φορέας καταγραφής των προβλημάτων και των αναγκών καθώς και συγκέντρωσης των διαθέσιμων διάσπαρτων μελετών και συντονισμού για τη βαθύτερη γνώση και υπεράσπιση του συγκεκριμένου ενιαίου οικοσυστήματος.

Επί δεκαετίες, η κλειστή αυτή θάλασσα και οι ακτές της επιβαρύνονται και υποβαθμίζονται από :

-Βαριές βιομηχανίες:

Η Αλουμίνιο της Ελλάδας και η Σωληνουργεία Κορίνθου αλλά και μικρότερες μονάδες όπως ελαιοτριβεία, τυροκομεία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ., αποβάλλουν χωρίς έλεγχο τεράστιες ποσότητες στερεών, υγρών και αέριων ρύπων. Η συνεχιζόμενη -παρά την μείωση της ποσότητας, μετά την τοποθέτηση και της δεύτερης φιλτρόπρεσσας - απόρριψη της «κόκκινης λάσπης» από το εργοστάσιο της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, στον κόλπο της Αντίκυρας, οδηγεί στην απονέκρωση, χωρίς υπερβολή, μιας εκτεταμένης περιοχής. Στα μέσα της δεκαετίας του '90, η ερυθρά ιλύς κάλυπτε περίπου 300 km2 στον θαλάσσιο πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου (έναντι 75 km2 στα τέλη της δεκαετίας. του '80), επιφάνεια που αντιστοιχεί στο 12% περίπου του συνόλου του Κορινθιακού. Σήμερα καλύπτει περίπου το 20% της συνολικής επιφάνειάς του.
Στον κόλπο της Αντίκυρας, σαν να μην έφτανε η κόκκινη λάσπη, προωθούνται σχέδια και τρίτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ήδη λειτουργεί μία των 334 MW και σύντομα δεύτερη των 445 MW. Η χρήση και στις δύο - ως ψυκτικού μέσου- του θαλάσσιου νερού σε τεράστιες ποσότητες( 22.000 m3/h) αλλά και η ρήση άλλων, τοξικών, χημικών ψύξης απειλεί τη θαλάσσια αυτή περιοχή με σοβαρή θερμική και χημική ρύπανση.
Η προώθηση κι άλλων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη, την Αντίκυρα και την Κορινθία (συνολικού μεγέθους πάνω από 1700 MW) θέτει θέμα υπερσυγκέντρωσης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με σοβαρές επιπτώσεις ρύπανσης και μόλυνσης τόσο για την χερσαία περιοχή όσο και για τον Κορινθιακό.
Η Βόρεια ακτή, στην περιοχή της Βοιωτίας κινδυνεύει να μετατραπεί σε ζώνη υποδοχής βιομηχανικών και λιμενικών δραστηριοτήτων χωρίς αδειοδοτήσεις και χωρίς συμμόρφωση στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς.
Στην ακτή της Θίσβης, δημιουργείται μεγάλη βιομηχανική περιοχή με ρυπογόνες μεταλλουργικές και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, μεγάλο εμπορικό-βιομηχανικό λιμάνι, σιδηροδρομική και οδική σύνδεση. H βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Θήβας επεκτείνεται προς τον Κορινθιακό. Στην βιομηχανική περιοχή Θίσβης εκτός απο τη Σωληνουργεία (όμιλος Στασινόπουλου), προγραμματίζονται μονάδες που έχουν ενοχοποιηθεί για τη ρύπανση του Ασωπού.

- Βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, αγροχημικά γεωργικά λύματα

Η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, η υπερβολική χρήση αγροχημικών, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η απουσία ή η κακή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών, προκαλούν φαινόμενα μόλυνσης των θαλασσίων υδάτων, και συγχρόνως υποβαθμίζουν παραλιακές περιοχές.

- Υπεραντατική αλίευση

Η χρήση καταστροφικών αλιευτικών εργαλείων (μηχανότρατες, γρι-γρι ημέρας, μεγάλης έκτασης ερασιτεχνική αλιεία) που οδηγούν σε καταστροφή του βυθού, του γόνου των ψαριών, των κοραλλιών, καθώς και σε σημαντικές απώλειες δελφινιών και χελωνών Caretta Caretta. Μια πλούσια και αποδοτική θαλάσσια περιοχή απειλείται να γίνει θαλάσσια ημιέρημος.
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας επίσης απειλούνται να εκτοπισθούν από το τροπικό επιθετικό φύκος caulerpa racemosa, που έχει ήδη εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή του Λουτρακίου και τη χρήση των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων.

- Ανεξέλεγκτες αμμοληψίες

Οι αμμοληψίες στους ποταμούς στερούν φερτά υλικά από τις ακτές και μαζί με τις ασχεδίαστες και μονομερείς επεμβάσεις σ’αυτές συμβάλλουν στο φαινόμενο της διάβρωσής τους, η δε παράνομη απόθεση απορριμμάτων στις όχθες τους, δημιουργεί μία επιπλέον εστία μόλυνσης του Κόλπου.


- Οικιστική πίεση

Η έντονη και άναρχη οικιστική πίεση, ιδιαίτερα στις νότιες ακτές απο τις κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς ορθή διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και λυμάτων υποβαθμίζει το χώρο και μελλοντικές δραστηριότητες, επιτείνει τη διάβρωση και τη ρύπανση, καταστρέφει πολύτιμους χώρους για σημαντικά θαλάσσια είδη.


Έχουμε ένα όνειρο: το όνειρο ενός ζωντανού και βιώσιμου Κορινθιακού

Βιωσιμότητα σημαίνει παράδοση μιας περιοχής στις επόμενες γενιές με όλους τους φυσικούς της πόρους σε ακμή. Η στροφή στην βιωσιμότητα μιας κλειστής και ευαίσθητης θάλασσας όπως ο Κορινθιακός είναι για μας σκοπός ζωής. Γι' αυτό διεκδικούμε ειδικό καθεστώς προστασίας για ολόκληρο τον Κορινθιακό, με αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
 Άμεση προτεραιότητα είναι να θεσμοθετηθεί Ειδικός χωροταξικός Σχεδιασμός για τις παράκτιες περιοχές του κόλπου. Στον σχεδιασμό αυτό θα εντάσσονται και τα κατά τόπους ΣΧΟΟΑΠ.

 Αμεση προτεραιότητα είναι η παύση της εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΕ ( κόκκινη λάσπη) στην θάλασσα. Να ξηλωθούν οι αγωγοί απόρριψης. Να γίνει ορθολογική διαχείρισή της στην στεριά και όχι χερσαία απόθεση. Να αποκατασταθεί το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον του κόλπου της Αντίκυρας με δαπάνες του ρυπαντή.
Να σταματήσει η συνεχής απορρόφηση θαλασσινού νερού για την ψύξη των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας στην ίδια περιοχή και να αντικατασταθεί με κλειστό σύστημα επαναχρησιμοποίησης του νερού.

√. Όχι στην υπερσυγκέντρωση βιομηχανιών οπουδήποτε γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο. Θεσμοθέτηση και λειτουργία ΒΙΟΠΑ , όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν βιομηχανικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης. Η δημιουργία βιομηχανικής περιοχής στην Θίσβη και η λειτουργία εμπορικού λιμανιού στο Βαθύ θα είναι το τελικό κτύπημα στην βιώσιμη προοπτική του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Να σταματήσουν οι επενδυτικές εξελίξεις άμεσα και να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

√. Να συμπεριληφθεί ο Κορινθιακός Κόλπος στον κατάλογο προστατευόμενων από την αλιεία περιοχών και να δημιουργηθεί δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων όπως προτείνεται σε σχετική μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου μετά από ευρεία διαβούλευση, ή να χαρακτηρισθεί ο Κορινθιακός Κόλπος θαλάσσια περιοχή NATURA ώστε να προστατευθούν τα δελφίνια και τα δάση Ποσειδωνίας.

√. Άμεση εφαρμογή του Μεσογειακού κανονισμού για την αλιεία.

√. Να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν βιολογικοί καθαρισμοί για το σύνολο των πόλεων και οικισμών του Κορινθιακού Κόλπου και να αναβαθμισθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

√. Να αντιμετωπισθεί ταχύτατα το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών με ενιαίο σχεδιασμό.

 Να προστατευθούν από την ρύπανση οι υδάτινοι δρόμοι της στεριάς και να εφαρμοσθούν από τις Περιφερειακές Διοικήσεις ενιαίοι κανονισμοί επεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, μέσα από την υποχρεωτική αδειοδότηση της λειτουργίας τους.
 Ο Κορινθιακός Κόλπος εξακολουθεί και με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση να ανήκει σε τέσσερις Περιφέρειες. Η κατάτμηση αυτή ήταν βασικός παράγοντας έλλειψης συντονισμού και κοινών αποφάσεων για το βιώσιμο μέλλον του. Για να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή του, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα σε έναν και μόνο Περιφερειάρχη ( για οποιαδήποτε αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή ) να έχει τον τελευταίο λόγο, δηλαδή το δικαίωμα της αρνησικυρίας (VETO).

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: