26 Ιουν 2011

Τι συμβαίνει τελικά στον ΧΥΤΑ Αιγείρας;

         Την Πέμπτη συνελήφθη απορριμματοφόρο με σκουπίδια του Αιγίου στον σταθμό μεταφόρτωσης Διακοπτού. Την επόμενη μέρα Παρασκευή και στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ – 1.30 το μεσημέρι – μέλη της επιτροπής αγώνα εμπόδισαν φορτηγό ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας να φύγει από τον ΧΥΤΑ όπου είχε αδειάσει βιομηχανικά απορρίμματα της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν Πατρών. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι φωτογραφίες που τραβήξαμε. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, καθώς τόσο ο φύλακας όσο και ο οδηγός ισχυρίζονταν πως έχουν προφορική άδεια από τον αντιδήμαρχο. Ο συνοδηγός του φορτηγού ο οποίος υποδείχθηκε από τον φύλακα ως υπεύθυνος του φορτίου, όταν άκουσε για αστυνομία εξαφανίστηκε. Να σημειωθεί ότι ο κανονισμός λειτουργίας του ΧΥΤΑ απαγορεύει να αποτίθενται σε αυτόν άλλα εκτός από οικιακά στερεά απορρίμματα. Ακόμα απαγορεύει να δέχεται απορρίμματα εκτός περιοχής Ανατολικής Αιγιάλειας. Τα βιομηχανικά στερεά απορρίμματα ενδέχεται να περιέχουν βλαβερές ουσίες.
Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της νεοσυσταθείσας επιτροπής παρακολούθησης του ΧΥΤΑ κ. Παναγιωτόπουλος που έφθασε λίγο αργότερα, προσπάθησε να υποβαθμίσει το συμβάν, λέγοντας ότι ήρθαν λίγες σακούλες και λίγα ξύλα και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε πρόβλημα. Λίγο αργότερα έφθασε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Φιλιπόπουλος που και αυτός αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός. Στην επιμονή των μελών της επιτροπής αγώνα, δήλωσε ότι καμία άδεια δεν έχει δώσει σε κανέναν για το φορτίο, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο φύλακας όταν σε αντιπαράθεση ρωτήθηκε. Ο φύλακας τώρα άλλαξε το σενάριο και δήλωνε ότι …δεν αντελήφθη το φορτηγό όταν μπήκε στον ΧΥΤΑ. Σε παρατήρηση μελών της επιτροπής αγώνα να κάνει τώρα τον έλεγχο στα παραστατικά του φορτηγού, δεν έλεγε τίποτα. Αν και τα μέλη της επιτροπής αγώνα ζήτησαν από τον αντιδήμαρχο να κάνει αυτός έλεγχο, και να περιμένει την αστυνομία – που έκανε περίπου μια ώρα να έρθει – για να επιληφθεί σαν αρμόδιος του θέματος, αυτός προτίμησε να φύγει μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Έτσι για άλλη μια φορά τα μέλη της επιτροπής αγώνα χρειάστηκε να κινήσουν αυτά την ποινική δίωξη των υπευθύνων, πράγμα που έγινε.
Στο αστυνομικό τμήμα Ακράτας που κατέληξαν για την υποβολή των μηνύσεων, ξετυλίχτηκε νέο σενάριο. Ο συνοδηγός που είχε υποδειχθεί ως υπεύθυνος της μεταφοράς να είναι εξαφανισμένος και ο οδηγός να δηλώνει τώρα ότι δεν μετέφερε τίποτα απολύτως απλά πήρε το φορτηγό και …έκανε μια ιδιωτική βόλτα. Όλο το διάστημα που ήταν πολύ μακρύ, - από τις 3.30 μ.μ. μέχρι τις 11.30 – από τη Δημοτική πλειοψηφία δεν ενεφανίσθη ο αντιδήμαρχος κ. Ανδριτσόπουλος όπως θα ήταν ίσως φυσικό, αλλά ο  Σύμβουλος κ. Χ. Αναγνωστόπουλος. Μάλλιστα ο οδηγός του φορτηγού επικοινωνούσε τηλεφωνικά μαζί του. Δεν υποθέτουμε τίποτα, απλά τα γεγονότα παραθέτουμε. Και μιας που για σενάρια μιλάμε, ας καταθέσουμε και μεις ένα ακόμα. Ο Τιτάνας είναι από τις μεγάλες εναπομείνασες βιομηχανίες στη χώρα μας. Τυχόν επιδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε. προϋποθέτουν νόμιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του εργοστασίου. Η Ξερόλακα όμως έχει κλείσει. Μήπως ο ΧΥΤΑ Αιγείρας την αντικαθιστά εξασφαλίζοντας τα νόμιμα πιστοποιητικά διαχείρισης στην εταιρεία;
Η κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ αυτή τη στιγμή με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, είναι τέτοια, ώστε αντικειμενικά οδηγεί να συσκοτίζονται ακόμα και τέτοιες κραυγαλέες παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του. Η γεφυροπλάστιγγα δεν λειτουργεί σχεδόν από την αρχή της θητείας της νέας δημοτικής αρχής. Από το προσωπικό του ΧΥΤΑ έχει εναπομείνει ένα άτομο που αν και εκτελεί καθήκοντα φύλακα, δεν έχει όπως ο ίδιος μας είπε τέτοια ειδικότητα. Το ζυγολόγιο παρ όλα αυτά, συμπληρώνεται αυθαίρετα Επιτροπή παρακολούθησης του ΧΥΤΑ δεν είχε εκλεγεί για τη νέα θητεία της, πράγμα που έγινε μόλις στο προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο. Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι έχουν αποτεθεί τουλάχιστον άλλα δύο φορτία – ίσως και περισσότερα που όμως έχουν θαφτεί και δεν φαίνονται – πράγμα που δείχνει ότι το έγκλημα είναι διαρκείας. Έχει γίνει ποτέ έλεγχος από κάποιον αρμόδιο της Δημοτικής αρχής όλο αυτό το διάστημα;
Η μόνη αναφορά της Δημοτικής Αρχής στον ΧΥΤΑ ήταν το προηγούμενο ψήφισμά της να μπορεί να μεταφέρει σκουπίδια της Δυτικής Αιγιάλειας σε αυτόν κάθε που κρίνει ότι προκύπτει ανάγκη. Η ανάγκη φυσικά προκύπτει σε μια εβδομάδα καθώς λήγει η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ της Ηγουμενίτσας – που ώ του θαύματος  μεταμορφώθη σε χαράδρα του Βαρθολομιού – και λόγω χρεών του Δήμου ελλείψει κονδυλίων, η εταιρεία διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει την σύμβαση με τον Δήμο.
Τα μέλη της επιτροπής αγώνα και όλοι οι μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας ετοιμάζονται να δώσουν το δυναμικό τους παρών στη λαϊκή συνέλευση της Κυριακής 3 Ιουλίου στις 8.30 το απόγευμα στο Κράθιο. Γίνεται πια περίτρανα αντιληπτό ότι η περιφρούρηση της υγείας των κατοίκων δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από την μέχρι σήμερα δραστηριότητα της Δημοτικής Αρχής. Οι ίδιοι οι κάτοικοι θα την διαφυλάξουν.

Σάββατο μεσημέρι, δημόσια ο αντιδήμαρχος Αιγείρας – Ακράτας κ. Ανδρουτσόπουλος δήλωσε ότι ο Δήμος έχει έλθει σε συμφωνία με την εταιρεία ΤΙΤΑΝ να δέχεται απορρίμματά της και να παίρνει σαν αντάλλαγμα τσιμέντο. Σημείωνε δε ότι αυτό είναι γνωστό σε όλη την παράταξη του δημάρχου κ. Θεοδωρακόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: