4 Ιουλ 2011

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας ανήκει μόνο στην Ανατολική Αιγιάλεια

Πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή λαϊκή Συνέλευση το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιουλίου 2011 στις 8.30, στο Κράθιο (στα πλατάνια) με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να αποτραπούν τα σχέδια που ήδη έχουν ξεκινήσει, μετατροπής του ΧΥΤΑ Ανατολ. Αιγιάλειας σε άντρο αυθαιρεσιών και συνεχών παραβιάσεων του κανονισμού λειτουργίας του, που δυστυχώς έχουν τεράστιες και συχνά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
Η συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις πολιτών ιδιαίτερα με τον τοπικό αντιδήμαρχο, και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα που προέκυψε από τις προτάσεις των συμμετεχόντων φορέων, συλλόγων και πολιτών:
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας που συνεκλήθη από την επιτροπή αγώνα Ανατολικής Αιγιάλειας και τους κάτωθι μαζικούς φορείς:
Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας
Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ακράτας - Κραθίου
Πολιτιστικός σύλλογος Αιγείρας
Πολιτιστικός σύλλογος Αναγέννηση Ακράτας
Πολιτιστικός σύλλογος Αμπελοκήπων
Θεατρικό εργαστήρι Αιγείρας
Περιβαλλοντικός και πολιτιστικός σύλλογος Αιγών - Βλοβοκάς «Ο βράχος»
Φιλανθρωπικός σύλλογος Αιγείρας
Φιλανθρωπικός σύλλογος Κραθίου
Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας
Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Αιγείρας
την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 στο Κράθιο, αποφάσισε:
1. Να διαμαρτυρηθεί εντονότατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας για την άτυπη αιφνιδιαστική και παράνομη απόφασή του να χρησιμοποιεί κάθε που προκύπτει ανάγκη τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας για τα σκουπίδια όλης της Αιγιάλειας. Ο ΧΥΤΑ έχει κατασκευασθεί για να δέχεται τα οικιακά απορρίμματα μόνο των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας και για συγκεκριμένο χρόνο μέχρι τον κορεσμό του. Με καμία απόφασή του δεν νομιμοποιείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αλλάξει τη χρήση του. Θύματα της αδιαφορίας του και της ανικανότητας του να δρομολογήσει λύσεις σε αυτό το χρόνιο και καυτό πρόβλημα, είναι τόσο οι κάτοικοι της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Αιγιάλειας. Οι προσπάθειες διαχωρισμού και υποκίνησης διενέξεων μεταξύ των κατοίκων ενός δήμου που πάσχει από συνοχή είναι όχι μόνο ανεύθυνες αλλά και άκρως επικίνδυνες.
2.Θεωρεί επικίνδυνη για την ασφάλεια του ΧΥΤΑ και την υγεία των κατοίκων την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων, αφού καμία υποδομή δεν διαθέτει για τούτο. Η Δημοτική αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη όπως αποκαλύφθηκε κάνοντας μυστική συμφωνία με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Η δικαιοσύνη έχει κληθεί να αποφανθεί.
3.Η κατάσταση που έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ βαρύνει τη Δημοτική Αρχή. Άμεσα πρέπει να επισκευασθεί η γεφυροπλάστιγγα, να κρατιούνται σωστά τα ζυγολόγια και τα παραστατικά των απορριμματοφόρων που αδειάζουν σε αυτόν. Η επιτροπή παρακολούθησης που επιτέλους συνεστήθη, είναι υπόλογη απέναντι στους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας που εξυπηρετεί ο ΧΥΤΑ.
4.Συγροτήθηκε ομάδα περιφρούρησης και άμεσης επέμβασης ώστε να αποτρέπονται περιστατικά παράνομης απόθεσης σκουπιδιών και άλλων ύποπτων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.
5.Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ισόβαθμη με τον Δήμο ευθύνη, αφού δεν έχει προχωρήσει αποφασιστικά τον σχεδιασμό που η ίδια αποφάσισε από το 2005, καθιστώντας θύματα της αδιαφορίας και της ανευθυνότητάς της όλη την Ανατολική Αιγιάλεια, τη μόνη περιοχή που στο ακέραιο έχει υλοποιήσει τις αποφάσεις της.
6.Εξουσιοδοτεί τους διοργανωτές της σημερινής Συνέλευσης, να προβούν σε όλες εκείνες τις νόμιμες ενέργειες προς την Ε.Ε. καταδείχνοντας την κατάσταση που έχει περιέλθει ένα χρηματοδοτούμενο από αυτή έργο και την καταστρατήγηση του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκε από τη Δημοτική Αρχή.
7.Στο άμεσο μέλλον να συγκαλέσει σύσκεψη με τους εκλεγμένους όλων των συνδυασμών δημοτικούς συμβούλους της Ανατολικής Αιγιάλειας.
8. Να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει συμπληρωματική απόφαση που να το δεσμεύει ότι τα απορρίμματα της δυτικής Αιγιάλειας θα διευθετούνται με τον ίδιο τρόπο που και σήμερα διευθετούνται μέχρι που να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
9. Αν μέχρι την Δευτέρα 18 Ιουλίου δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη στη γεφυροπλάστιγγα και δεν έχει δηλωθεί η κενή θέση του υπεύθυνου μηχανικού, κλείνει συμβολικά τον ΧΥΤΑ και μεθοδεύει περαιτέρω αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Η Λαϊκή Συνέλευση Β.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: